DOĞAL VE ORGANİK ÜRÜN AYIRIMI

 

 

     Üzerinde doğal yazan ya da içeriğinde  el değmeden üretildiği iddia edilen ürünlerin hepsi organik ürün değildir. Bir ürünü gerçek anlamda organik sıfatı ile anmak ve değerlendirmek için farklı değerlendirme kriterleri bulunmaktadır.

     Güvenli gıda deyince akla insan sağlığı konusunda risk oluşturmayan gıdalar gelir. Güvenli gıda kapsamında yer alan ürünlerin hepsi kaliteli anlamına gelmediği gibi her doğal üründe güvenli gıda kapsamına giremiyor. Güvenli gıda tanımına temel oluşturacak ve bu tanımı tam olarak hak eden gıdalar sadece Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından onaylanmış organik gıdalardır. Bunun dışında farklı gıdaları tüketen bireylerin bu konuda bütünüyle bilinçlendirilmesi gerekiyor.

     Doğal ürün hiçbir işleme maruz kalmadan tüketilen ürünlerdir. Ancak organik ürün üretim hattında birçok ekolojik ve güvenilir aynı zamanda yönetmeliğe uygun işlemden geçer. Bu yüzden iki kavramın birbiri ile karıştırılmaması gerekiyor. Ürünlerin organik olduğunu anlamak adına organik ürünlerde aranması gereken özellikler şu şekilde sıralanabilir:

 

-  Organik ürün tarlaya ekilen tohumdan başlayarak tüketiciye ulaşana kadar baştan sona birtakım yasal prosedürlerden geçer. Eğer herhangi bir aksaklık çıkmadan yetkililer tarafından ürün onay alırsa organik ürün olarak işaretlenebilir.

-  Organik ürünler Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yetki verdiği sertifikasyon kuruluşları tarafından belgelenen sertifikalı ürünlerdir. Sertifikası bulunmayan ürünler organik ürün sayılamaz.

-  Organik ürünler üretilirken insan ve çevreye dost herhangi bir zararı bulunmayan tarım ilaçları kullanılır.

-  Organik ürün lezzeti, kokusu ve aroması ile kendini belli eder. Diğer ürünler ile kıyaslama yapılırsa bu fark kolaylıkla anlaşılabilir.

-  Organik gıdaların paketlenmesi ve ambalajlanmasında da bazı yasal maddeler gözetilerek işlem yapılır. Organik ürünlerin paketlerinin de geri dönüştürülebilir, doğaya dost ve insan sağlığına uygun olması gerekir.

-  Organik gıda üretilecek tarlada en az 2 yıl olmak üzere hiçbir şekilde tarım ilacı bulunmaması gerekir. Zaten tarladan alınan toprak numuneleri ve gerekli analizler ile bu durum netlik kazanır. Organik ürün yetiştirilecek tarla onay alırsa bu tarlada yetiştirilen ürünler organik adını alabilir.

-  Doğanın sunduğu tüm serbestlik ve sağlık koşulları organik üretime temel oluşuyor. Bu açıyla bakılırsa kontrollü olarak serbest gezebilen, yapay ışık olmadan yetiştirilen ve organik tarlanın ürünü ile beslenen hayvandan elde edilen süt, yumurta ve diğer hayvansal gıdalar organik ürün kapsamına giriyor.

-  Organik ürün sadece gıdadan ibaret olmadığından dolayı tekstil ürünlerinin de organik olup olmadığını anlamak için uluslararası kuruluşlar tarafından verilen bazı sertifikalara sahip olması gerekiyor.

 

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR